BÁLINT ÁGNES EMLÉKHÁZ

Böbe baba, Mazsola, Frakk, Vízipók, Kukori és Kotkoda — csak néhány azok közül a halhatatlan mesehősök közül, amelyeket Bálint Ágnes alkotott meg és készített belőle televíziós sorozatot vagy mesekönyvet. Az írónő hajdani vecsési otthona - ahol 61 évet élt családjával - 2010 óta megújulva, emlékházként várja a mesék szerelmeseit, legyenek azok mai gyerekek vagy éppen a fenti meséken felnőtt szüleik, nagyszüleik.

Látnivalók, szórakozás

A mesebeli hangulatú régi házban a földszinti szobák az írónő életét mutatják be eredeti bútoraival, képeivel, használati tárgyaival, írógépével, írásaival, bábjaival, rajzaival, a nevezetes könyvekkel, stb.
A konyhában a sok régi bútor és használati tárgy között a gyerekek azt tapasztalhatják meg, hogy milyen arany életük van a régi korok emberéhez képest: itt Bálint Ágnes élete mellett egy picit a kultúrtörténetbe is bepillanthatnak.
Bár a fényképezés a szobákban tilos, mégis ajánlatos fényképezőgépet hozni: felnőttek és gyerekek egyaránt lefényképeztethetik magukat Irma néni és Károly bácsi ruhájában, amihez a hitelesség céljából még egy plüss Frakk is kerül.

Az emeleti játékszobában az egyik lánya által gyűjtött régi játékokból nyílt kiállítás. Emellett itt a gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak.

Az udvaron egy meseágyásban Manócska sakkozik Varjú bácsival, a konyhaajtót pedig egy fa cica-pár őrzi.
A Vizslatúra nevű hatalmas vizslás egyesülettől az emlékház kapott egy elegáns kutyaólat „Frakk kutya számára”; a gyerekek bemásznak, és ott fényképeztetik magukat.
A mesehangulat mellett a kertben játszani is lehet: ha valaki olyankor jön látogatóba, amikor szép az idő, ugrálhat a gumiasztalon, kerekezhet a gokarttal, szappanbuborékot fújhat, és egyéb játékokkal próbálhatja ki ügyességét. (A kertben még messze nincs kihasználva minden lehetőség; az anyagiak függvényében évről-évre gazdagodik és szépül).

A vecsési önkormányzat segítségével az emlékház teraszán időnként terasz-színházi-, vagy bábszínházi előadásokat tartanak. A gyereknapon, a Káposztafeszt napján is jól lehet szórakozni az emlékházban. Júniusban immár második éve lampionos-tűzugrásos Szent Iván estet tartanak gyermekek számára– amennyiben az időjárás is úgy akarja.

Vásárlási lehetőség

Az Emlékházban lehetőség van Bálint Ágnes meséit könyv, hangoskönyv, DVD és diafilm formájában megvenni, illetve olyan ajándéktárgyakat vásárolni, melyeket az írónő mesefigurái ihlettek. Az itt vásárolt könyveket az emlékház pecsétjével teszik egyedivé.

Szolgáltatás

Májustól szeptember-októberig lehetőség van az emlékház kertjében születésnapok, szalonnasütések és egyéb társas összejövetelek tartására.

Arany Kókusz díj

A sikermarketing.hu kedves ötlete ez a játékos virtuális díj, amelyet az emlékház is megkapott. Ahogy írják: „Az egyik Mazsola könyv hátuljában találtunk rá a hirdetésre, miszerint Vecsésen létezik egy Bálint Ágnes Emlékház, az írónő egykori háza. Elmentünk, megnéztük, fantasztikus élmény volt. A házat az örökösök, lányai és unokája vezetik, pontosan olyan jókedvvel és a gyerekek iránti szeretettel, mint ami Bálint Ágnes könyveiből érződik. Nem kis vállalkozás manapság múzeumot üzemeltetni – ők pedig nagyon jól csinálják.”

Nyitvatartás, belépődíj

Márciustól decemberig minden hónap első vasárnapján 10.00-18.00 óráig. Gyermekcsoportoknak előzetes megbeszélés alapján bármikor. Óvodai, iskolai személyzet számára ingyenes. Belépődíj gyermekeknek 300 Ft, felnőtteknek 400 Ft

Elérhetőség

Cím: 2220 Vecsés, Barcsai utca 1. Tel.: (06-29) 350-676, (06-20) 383-4339

e-mail: balintagnes10@freemail.hu

Web: balintagnes.hu/emlekhaz2.htm

Megközelítés

Autóval:
Vecsés a régi 4-es úton Budapest felől a Liszt Ferenc repülőtér, a másik irányból Üllő után következik. Vecsésen a Gyál táblánál kell elfordulni a sorompóig – a sorompón átkelve a Dózsa György úton balra a 3. keresztutca a Major utca – Bercsényi utca – jobbra a Barcsai utca.
Egyéb irányokból az M0-ás autópályáról a 37-es kilométernél Gyál/Vecsés irányába elfordulni.  Gyál felől érkezve a CBA utáni körfogalomból jobbra (Budai Nagy Antal út) - az első keresztutca balra a Barcsai utca.

VOLÁN busszal:
Budapest, Kőbánya-Kispesti Metró végállomásról (KÖKI) Vecsés-Erzsébet tér (volt Martinovics tér) célállomásra.
Budapest (Pestszentlőrinc), Béke-térről Vecsés-Erzsébet tér (volt Martinovics tér) célállomásra (csak hétköznapokon).
Útvonal az Erzsébet térről az emlékházig: az iskola jobboldalán a Toldy Ferenc utca végén, kicsit balra nyílik a Barcsai utca.

Vonattal:
Monor felé induló vonatok, leszállás "Vecsés" vasútállomáson.
A sorompótól indul a Dózsa György út – balra a 3. keresztutca a Major utca – Bercsényi utca – jobbra a Barcsai utca.